otrdiena, 2010. gada 27. jūlijs

Plenērs Ainažos. 1: Jūlija - mazliet episkā gaismā.

TenisD_001
Pirmais Strobist plenērs Latvijā ir noslēdzies, domas par pasākumu kopumā, kā arī pirmie iespaidi par Interfit ražoto Softbox, no Strobies Portrait Kit.

Jāsāk ar to, ka pasākums bija lieliski izdevies, paldies organizatoriem :)
Visiem, iesaku apmeklēt Strobist plenēra otro daļu, kas arī norisināsies Ainažos - šajā nedēļas nogalē (30.07.-01.08.2010). (Links)


Ainaži ir ļoti skaista vieta, labāku šāda veida plenēram, pat nevarētu vēlēties.
Tur viss ir - Baznīciņa, tāda vēsturiska ar akmeņu mūri, vēja ģenerātori, bākas, mols no akmeņiem, jūrmala, upītes noskaņa pa ceļam uz Jūru - ar niedrēm un perfekto ūdeni ar atspulgiem. Mežs, pie Jūras augsts skatutornis.
Viena iela ar šķībiem stabiem un tai pretim pilnīgi simetriska iela, bez mājām - ar vienu māju galā, kas izskatītos perfekti iekadrēta centrā, krūmiem simetriski gar malām ejot. Viena rinda ar kokiem, kur izpausties.


JulijaOne

Šāda veida plenērs ir ne tikai vieta, kur satikt līdzīgi domājošus, pozitīvus cilvēkus ar kuriem var parunāties par visām šīm tēmām, bet arī lieliska iespēja ietestēt daudz un dažādus aksesuārus, zibspuldzes - visdažādākajos gaismas apstākļos. Tā ir labākā iespēja speciālistu klātbūtnē(vai bez tās) pārbaudīt un uzbūvēt pašam visādas tehniskās lietiņas un ierīces, lai saprastu, kas tieši Tavam stilam un fotogrāfijai ir visnepieciešamākais. Un kas varbūt pat ir vēl svarīgāk - bez kuru nopirkšanas varētu mierīgi iztikt.

Gaismas apstākļi, patiešām bija gandrīz visi iespējamie, karstajam vasaras laikam.
Rīta gaisma, dienas gaisma, vakara gaisma, iekštelpas, ēnas - spilgta saule un apmācies laiks. Mazliet negaisa klātbūtnes, brīnišķīgs saulriets jūrā - U name it.
Ainažos bija tas viss.

Pirmais kas manī izraisīja vislielāko interesi bija tieši Interfit Softbox, no Strobies Portrait Kit. To Latvijā ir iespējams iegādāties Baltijas Foto Servisā.
Šobrīd mājaslapā atradu tikai pilnā aksesuāru komplekta cenu, tomēr veikalā P. Brieža ielā 3 ir pieejami gan komplekti, gan arī atsevišķi aksesuāri.
Interfit Strobies ir lieliski ar to, ka uzliekot jebkurai zibspuldzei vienu adapteri, ir iespējams ātri un vienkārši mainīt dažādus uzgaļus un specializētus aksesuārus. Katram modelim tie ir sava izmēra un visi ir pieejami.
Tādā veidā iespējams ātri panākt vēlamo efektu, vai vienkārši paeksperimentēt ar gaismām - neliekot modelim(klientam utt.) lieki gaidīt.
Vēl viens pluss ir aksesuāru nelielais izmērs.
Softbox, piemēram, ir salokāms ļoti plānā veidā, tā lai to varētu droši pārnēsāt somā, vai piemēram - virsjakas iekškabatā(salocīts tas ir apmēram burtnīcas izmērā). Komplektā nāk speciāls maciņš, kurā to droši uzglabāt.

TenisD_001 (6)


Pirmajā reizē uzlikt to uz zibspuldzes, man prasīja 5cas minūtes.
Jāpiebilst gan, ka pēc fotogrāfēšanas pie jūras, izjaukt un ielikt somā to izdevās jau 20 sekunžu laikā(sākās negaiss un nebija daudz citu variantu).
Pēc tā, salikt vēlreiz likās vieglāk par vieglu. To varēju ļoti ātri un intuitīvi.
Paldies Tev negaiss.

Būtībā tas ir maziņš softbox kas palielina virsmas lielumu, kas izstaro gaismu, padarot to attiecīgi mīkstāku, kā fotogrāfējot ar pliku zibspuldzes galvu. Vēl viens liels pluss - mazais softboksiņš ļaus modelēt gaismu, virzīt to vēlamajā virzienā, lai gaisma krīt precīzi kur to esi iztēlojies galvā.
Tieši tas bija tas ko es vēlējos no gaismas ierīces, liekot statīvu pār plecu un dodoties uz jūrmalu vakara gaismā.



Bija apmācies laiks, ar brīnišķīgiem mākoņiem visapkārt, es momentā iztēlojos kaut ko mazliet episku, mazliet dramatisku, plašu, tomēr virzītu- kā pirmo saules staru no mākoņiem, kas nes sevī cerību, ka negaiss ir pāri.
Ar acīm meklēju piemērotu modeli šai noskaņai, līdz ieraudzīju Jūliju.
Viņas izvēlētais apģērba tonis, lieliski saskanēja ar šī brīža noskaņu un man par lielu prieku, viņa piekrita fotogrāfēties.
Pat vēl vairāk, viņa, man neko nejautājot, momentā iejutās un sāka vijīgi kustēties - plūst līdzi tēlam. Mans tēls bija manā galvā un viņa dzīvoja savā, kamēr šī vakara aizejošās saules gaismā - tie saplūda vienā, radot pasakainu noskaņu kas pastāv, kaut kur ārpus šīs pasaules un laika.
JulijaHighPass

Pēdējā laikā man ļoti patīk fotogrāfēt tieši uz 14mm. Tas plašums, ko dod šāds skatu leņķis, ļauj parādīt vidi līdzīgāku tai kādu es redzu to galvā.
Runājot par pārējajiem tehniskajiem aspektiem - lietoju Bowens Portable gaismas statīvu, kas ar saviem 360cm ļauj zibspuldzei vērpties augstu virs cilvēku galvām.
Dēļ tā stabilās uzbūves, nebaidos ka tas trīcēs, ļodzīsies, vai ka to apgāzīs vējš.
Softbox tika uzlikts uz Canon 430ex zibspuldzes, ko palaidu ar Canon ST-e2 bezvadu raidītāju. Raidītāju savienoju ar fotoaparātu caur OC-E3 vadu, tas ļāva to tēmēt precīzāk, lai zibspuldzei būtu vieglāk uztvert infrasarkano signālu, arī atrodoties augstu gaisā.
Kameras tehniskie parametri - 1/200 sec, f/5.6, ISO 200.


Ekspozīciju noregulēju tumšāku par kādām divām pilnajām iedaļām, lai akcentētu apkārtni - mākoņus un noskaņu, kas rodas pirms vētras.
Fotogrāfēju lietojot ETTL mode, tā lai zibspuldze pati mēra nepieciešamo jaudas stiprumu, kamēr es varētu pielabot tās mērījumus no fotoaparāta nelaižot zibspuldzi lejā, katrreiz kad vēlos ko mainīt. No fotoaparāta uzregulēju zibspuldzes stiprumu par vienu pilnu iedaļu lielāku, kā tā lasīja pati. EV +1, lai mazliet kompensētu tumšo ekspozīciju.

Fotogrāfējot šādos apstākļos ir labi ļoti uzmanīties ar zibspuldzes stiprumu, lai neizdedzinātu gaišākās vietas. Tas protams ir stila un gaumes jautājums, tomēr man vislabāk patīk šāda veida noskaņu attēli, kas satur pilnvērtīgu informācijas daudzumu visās kadra daļās. Kur nu vēl visuzkrītošākajos punkt.


Aptuveni šādi setups izskatījās no malas-
TenisD_001 (3)

Ja Tu vēlies iemācīties radīt šāda veida fotogrāfijas, radoši darboties ar zibspuldzi, izmēģināt jaunākos aksesuārus (Strobies un vēl vairāk) dažādās situācijās un gaismās, kopā ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem. Noteikti dodies uz strobist plenēra otro daļu - šajā nedēļas nogalē - Ainažos.

TenisD_001 (1)

TenisD_001 (5)

TenisD_001 (7)

TenisD_001 (8)

TenisD_001 (12)

Īpašs paldies Jūlijai, Ojāram un Gatim, Baltijas Foto Servisam :) un visiem kas piedalījās plenērā. Paldies Jums par lielisku, piepildītu nedēļas nogali. Vēl šorīt aizgulējos uz darbu, labi pavadītā laika ietekmē.


Interfit Strobies Softbox pavisam noteikti iesaku citiem. Man ļoti patīk tehnika, kas ļauj viegli un ātri realizēt to, ko iztēle sniedz :)

Iespējams, ka šodien rakstu mazliet dīvaini, es šodien pavisam noteikti atrodos šeit:
http://www.youtube.com/watch?v=d-Ott3PY7ZE
Varbūt aplūko attēlus vēlreiz klausoties šo dziesmu :)


Otrā daļa sekos..

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru