trešdiena, 2012. gada 9. maijs

Fujifilm X100 apskats 2 (update)

DSCF2616
 Vai šo kameru joprojām ir vērts iegādāties šobrīd, kad cena veikalos ir nokritusies gandrīz līdz cenai Amerikas veikalos, līdz pat 625Ls un Latvijas veikalos lēnām sāk parādīties arī Fujifilm X-Pro 1?
Secinājumi pēc ilgākas lietošanas.

Austris Dimants

EVF(elektroniskais skatu meklētājs)
 
Par spīti tam, ka senāk labprātāk skatījos tikai caur optiskajiem skatu meklētājiem, kā tipiski pierasts uz SLR tipa kamerām, esmu atklājis, ka dažās situācijās labprātāk lietoju elektronisko skatu meklētāju. Piemēram, ja es vēlos precīzi iekadrēt, vai ja strādāju tuvumā, kā uz portretiem. Dažās situācijās EVF palīdz arī iztēloties to kā izskatīsies attēla gaišums, jo diezgan precīzi attēlo to kas būs redzams bildē. Daudz labāk ir arī fotogrāfēt melnbaltās fotogrāfijas tieši caur EVF, jo tad iespējams redzēt precīzi kā tas viss izskatīsies fotogrāfijā. Ir tādi fotogrāfi, kas fotogrāfē tikai melnbaltās bildes un apgalvo, ka "redz pasauli melnbalti", laikam viņiem visiem ir kameras kas atbalsta EVF :D

DSCF2540

Soft Release Button

 Ļoti, ļoti, ļoti, ļoti, ļoti, ļoti iesaku šo mazo podziņu, kas gan maksā salīdzinoši dārgi saviem izmēriem, tomēr ir iespējams dabūt vairākos, dažādos izmēeros un krāsās. Kā uzzināju forumos, tad tādas pastāv jau sen, kopš filmiņkameru laikiem un visas ir paredzētas vienam iemeslam: Uzlabot jūtību shutter pogai, kā arī atvieglot paša slēdža mehānisma palaišanu. Ja pirms šīs pogas uzlikšanas man dažreiz mēdza gadīties nospiest slēdzi mazliet par ātru, tad tagad es nespēju iedomāties kā vispār bez tādas varēju fotogrāfēt un nesaprotu kāpēc tādas vēl nav izdomāts kā iemontēt DSLR kamerās. Ir pieejami dažādi ražotāji, dažādu izmēru un materiālu šīs pogas, tomēr es izvēlējos iegādāties off brand pogu Ebayā: Šeit. Vienīgais veids kā pārdevēji attaisno salīdzinoši augsto cenu ir superkvalitatīvā materiāla izmantošana, jo ja nolūztu šī poga, tad nevarētu palaist aparātu no vadiņa. Jo šīs klases kamerām palaišanas vads skrūvējas iekšā tieši shutter pogā(kā daudzi no jums to ir redzējuši piem. Zenītiem). Pateicoties tam, ka Soft Release Button atvieglo attēla uzņemšanas jūtību ir iespējams fotogrāfējot uz lēnākiem slēdža ātrumiem, dabūt asākus kadrus. Poga gandrīz vai pilda attēla stabilizētšanas funkcijas. To pašu dara arī attēlā redzamais Lensmate Fujifilm X100 Thumbrest+.

DSCF9743

Lensmate Fujifilm X100 Thumbrest+
Arī šī ierīce palīdz nostabilizēt kameru rokās, kā forumos raksta, tad palīdzot dabūt asus kadrus līdz pat 1/4 sekundes daļai. Neesmu eksperimentējis tādos apstākļos, taču uz 1/15 sekundes daļu var fotogrāfēt uz nebēdu. Plus šis ir vienīgais no Thumbrest kas paredzēti priekš X100, kas sniedzas līdz ekspozīcijas kompensācijas slēdzītim, to aizklājot - tā lai šis slēdzis nejauši nepārbīdās, kamēr aparāts ir ap kaklu, kādā kabatā vai somā. Šim bija arī salīdzinoši sakarīga cena un ērti piegādāja uz Latviju. Iegādājos pie pašiem Lensmate: Šeit.
Kopā ar ekrāna aizsargu: Šeit. Ar sūtīšanu uz Lv tas kopā izmaksāja ap 40Ls.
Iesaku šo ekrāna aizsargu, jo oriģinālais ekrāns sāka skrāpēties jau otrajā mēnesī. Kas protams nav nekāds pārsteigums, ja aparāts katru dienu ir kaklā, vai kabatā. Jakām un kabatām mēdz būt visādas pogas un rāvējslēdzēji, tāpēc.. Tomēr uzliekot šo aizsargekrānu, neredz arī švīkas no oriģinālā, tas ir tik superplāns un dizainiski iederīgs, ka man nēsājot aparātu apkārt neviens cilvēks vēl nav pamanījis, ka aparātam būtu uzlīmēts kas papildus.
Tas ir kā UV filtrs no mugurpuses :D

 Gan šīs pogas, gan Thumbgripus ir iespējams atrast un iegādāties arī no dārgākā gala, jo kā jau minēju, tās ir superspecifiskas mantiņas, tām jābūt superizcilam materiālam un dizainam, lai tas nesabojātu aparātu. Superizcilas ir arī augstākminētās lietas ko es atradu un iegādājos mazliet lētāk.
Tim Iisac ir viens no vispazīstamākajiem izgatavotājiem, specializējies šajā lauciņā, jau no Leica filmiņkameru laikiem. Meklē: Šeit.

Neiesaka pirkt lētākus darinājumus, kā piemēram šo: Šeit. Pirmkārt šis Thumbgrips dursies vēderā vairāk, kā citi(nēsājot aparātu ap kaklu), otrkārt dizaina pēc pastāv iespēja sabojāt kameras hotshoe.

Toms Krasovskis
Reālie uzlabojumi starp v1.0 firmware un pēdējo 1.21.
Kā atklājās apdeitojot uz jaunāku firmware, tad es nekad neesmu lietojis X100 kameras pirmajā versijā. Kad iegādājos aparātu, firmware jau bija apdeitots uz 1.11, ja pareizi atceros. Tāpēc man X100 vienmēr licies 2x labāks nekā to sākumā aprakstīja pirmajos apskatos. Tāpēc arī domāju, ka Tev saņemot savu kameru visdrīzāk ka tajā jau būs ielikts jaunākais firmware. Pirms kāda mēneša iznāca apdeits, kas šo to uzlaboja, reizē padarot autofokusu 3x lēnāku un neprecīzāku makro modē. Par laimi Fuji izcili ātri noreaģēja un atkal izlaida jaunu programmas nodrošinājumu(1.21) kas izlaboja šo kļūdu. Autofokuss makro modē atkal ir tāds pats kā agrāk. (Nesaku ka superātrs, jo tāds tas nekad nav bijis, tomēr tikpat labs kā agrāk). Tātad šī brīža iespaidīgākie uzlabojumi, salīdzinot ar versiju 1.11.
DSCF1301-250
Fokuss:Ir manāmi uzlabojies autofokusa ātrums. Jābrīdina ka tas joprojām liksies lēns, salīdzinot ar spoguļkamerām. Vislielākie uzlabojumi ir manuālajam fokusam, kas šobrīd ir palicis ļoti atsaucīgs un reaģē momentā. Ja 1.11 versijā tas likās diezgan nelietojams, jo bija aizķeršanās un pārrāvumi fokusa indikatora kustībā, tad tagad viss iet salīdzinoši gludi un precīzāk. Tagad, miljons griezienu vietā ir nepieciešami tikai 5 lieli regulētāja griezieni, lai dotos no 0,5 metriem līdz pat bezgalībai. Visātrākais veids kā nokļūt no viena ekstrēmā gala līdz otram joprojām būs izmantojot AFL/AEL pogu aizmugurē, tomēr pielabot attālumu ir palicis desmit reizes vienkāršāk. Pēc šī updeita arī manuālais fokuss ir kļuvis visai lietojams un tas ir ļoti apsveicami. Jāpiebilst, ka ir "piezūmošanas" poga, labāka asuma iestatīšanai, līdzīgi kā tas ir uz jaunajām spoguļkamerām.
DSCF1323-270
Face Detect:Ir uzradusies sejas atpazīšanas funkcija. Nofotogrāfējot portretu, ja aparāts atpazīst seju, tad seja uzreiz tiek pievilkta klāt 100% palielinājumā, lai varētu apskatīties vai atpazītā seja ir asumā. Tāpat arī Playback modē, uz atpazītajām sejām parādās kvadrātiņi, kas apzīmē to ka tās ir atpazītas. Un vienkārši nospiežot uz leju, visas pēc kārtas parāda tuvplānā.
Kirpis Kindgrind
Fn Pogas:Ja pie 1.11 firmware kā Fn poga bija tikai Fn poga, tad tagad tāda ir arī RAW poga. Fn poga principā ir poga, kurai katrs lietotājs pats var izvēlēties vienu no vairākām iespējamām funkcijām. Jāpiebilst, ka augšējajai(oriģinālajai Fn)pogai nav iespējams uzlikt apakšējās funkciju. Proti: RAW pogas funkciju. Tāpēc apakšējo tā arī esmu atstājis: uz RAW. Es labprātāk liktu augšējo uz RAW un apakšējo uz ND filtru. Jo augšējo ir vieglāk nospiest neatraujoties no skatu meklētāja. Tas ir dēļ oriģinālā ādas maciņa biezuma tajā vietā.

 DSCF9748

 Pārējās pogas nospiest nav problēmu, izņemot Menu/Ok pogu, kurai izdomāts "uzlabojums" ko ražo Lensmate. Tas atrodams: Šeit.

 Manuprāt ir pārāk dārgs, tomēr es labprāt uzlīmētu divus tādus uzlabojumus, vienu uz Menu pogas un otru uz RAW pogas. Citādi, dažreiz Raw poga nenospiežās un Raw+Jpeg vietā es iegūstu tikai Jpeg failu. Abām pogām tas notiek tā: vai nu ieejot un pusstundu rakņājoties iekš Menu, vai arī vienkārši paturot pogu 3 sekundes. Turklāt paturot jebkuru no tām divām pogām 3 sekundes, var ērti nomainīt funkcijas abām. Ja ziemā man neprasījās iebūvētais ND filtrs, tad augšējo pogu biju atstājis uz ISO, tad tagad vasarā es visbiežāk lietoju šo iebūvēto ND filtru, tāpēc Fn poga man ir uzregulēta tieši uz šo funkciju. Par ND filtru, jāpiebilst, ka arī ir uzlabota pogas darbība. Ja senāk nospiežot ND filtra pogu, vajadzēja vēl izvēlēties On vai Off. Tad tagad vienkārši jānospiež poga un ND filtrs ir ieslēgts, nospied vēlreiz, izslēgts. Esmu atklājis, ka lietojot šo iebūvēto ND filtru, fotogrāfijas zaudē kontrastu. Kā mazliet redzams panorāmai zemāk, tomēr to viegli labot jebkurās foto apstrādes programmās.

DSCF0282

ISO menu:
 Ir uzlabots veids kā izvēlēties ISO. Ja senāk ISO regulēšanas iedaļa atradās vienā menu daļā(ātri pieejamā) un otra citā daļā, ilgas šķirstīšanās attālumā, tad tagad abas ir apvienotas viegli pieejamajā menu daļā. Būtībā ir jānospiež Menu poga un vienu pogas spiedienu uz leju tagad ir atrodamas abas ISO regulēšanas iespējas. Kā tauta baumo internetā, tad tās abas apvienot vienā setingā uz X100 nevarēs nekad, dēļ kādām dizaina/konstrukcijas īpatnībām, ko Fuji ir jau uzlabojuši gan X10, gan X-Pro1 modeļos. Joprojām ir divas sadaļas(viena priekš ISO regulēšanas un otra Auto ISO regulēšanai) tomēr tās abas ir vienā ātri pieejamā vietā, pirmajā Menu sadaļā. Daudz ērtāk un vienkāršāk. Tad redzēs, tomēr man patīk kā tagad tas ir.

 DSCF9753
Runājot par hotshoe un ārējām zibspuldzēm, Canon 430ex uz X100 izskatās gigantiska un tāpat arī sver. Šo kombināciju es labprātāk turu aiz zibspuldzes jo aparāts vienkārši ir vieglāks.
Prasās kādu mazāku zibspuldzīti, zibspuldžu darbiem.

Lai izmantotu citas firmas zibspuldzi, vai raidītāju, jāieiet Menu un jāsameklē zibspuldžu regulēšanas funkcijas, kurā jāuzslēdz "ārējo zibspuldzi ON". Tad tagad atklāju, ka atstājot to uz ON, un ieejot Silent Mode, zibspuldze automātiski atslēdzas un atkal ieslēgsies izejot no Silent Mode. Tas ir ļoti noderīgi, jo sākumā katru reizi uzliekot raidītājus, man vajadzēja darīt četras dažādas lietas, četrās dažādās Menu vietās: Atslēgt Silent Mode, Ieslēgt ārējo zibspuldzi, Atslēgt Auto ISO un beigās uzlikt kādu ISO es vēlos. Turklāt katru reizi to visu atcerēties arī pēc tam saregulēt atpakaļ. Tad tagad es tikai izeju no Silent Mode un jāizmaina tikai ISO. Viss. 3x ērtāk un ietaupās laiks.

DSCF2594
Kopumā ar jaunajiem sistēmas uzlabojumiem Fujifilm X100 ir palicis tikai labāks un liela daļa no "īpatnībām", kas mazliet sarežģīja dzīvi(un kuru dēļ liela daļa cilvēku aizsūtīja savus nopirktos X100 atpakaļ) liek šīm pašām iekavās minētajām personām vēlēties lai viņi nebūtu tā rīkojušies. Un tas jau nozīmē kautko. Dažas lietas kas jāņem vērā: Ja ir uzstādīts Auto ISO, tad sākot darboties Manual modē, ekspozīcijas kompensācijas rimbulis nestrādā. Piemēram es fotogrāfēju Aperature Priority mode un pēkšņi izdomāju, ka vēlos arī vienu noteiktu shutter speed, tad neatkarīgi no tā, vai regulēju ekspozīcijas kompensāciju, vai nēe, kamera pielīdzina ISO līdz attēls ir uz nulles("pareizās" ekspozīcijas skalā). Tāpēc pārejot uz M mode, iesaku pāriet pilnībā uz M mode, arī atslēdzot Auto ISO.

FlickrDSCF1030 .
Šī fotogrāfija, ISO3200, kāda tā nāk laukā no aparāta. Tikai samazināta internetam.

Vēl mazliet par augstajiem ISO, tad virs ISO3200 (ISO4000 utt.) krāsas man vairs nepatīk tik ļoti.
Tomēr ISO4000 izskatās perfekti melnbalts:

FlickrDSCF0905
Skuteļa koncerts Nabaklabā. Salīdzinoši tumšā telpā. ISO4000.
FlickrDSCF0896

Galaxy Bosons
Galaxy Bossons, dzīvajā, Rīgas Rokkafejnīcā. ISO4000.
@RockCafe

Panorāmas funkcija.
Man ļooooooti patīk panorāmas funkcija un eksperimentēt ar to.
Dažreiz gan gadās šāds rezultāts:

DSCF2079

Tomēr lielākoties viss izskatās perfekti, arī daudz sarežģītākās situācijās(kā piemēram arī attēlā augstāk pie Zvārtas ieža un šeit):
DSCF0802

Iesaku uzspiest apskatīt pilno izmēru abām minētajām fotogrāfijām, pat sarežģītākajās vietās, izskatās perfekti.
Turklāt Zvārtas ieža fotogrāfijā ir relatīvi kustīgi objekti: cilvēki. Un es visas šīs fotogrāfēju no rokas.
(Lietošanas pamācība iesaka ka labākos rezultātus iespējams iegūt no statīva.)

DSCF0350
Sāku eksperimentēt arī ar panorāmas portretiem. Un jā, tas ir pat ļoti iespējams :)

Fujifilm X100 Vs Canon 5D mark II

Vienu fotogrāfisko darbu nesen fotogrāfēju ar abiem šiem aparātiem.
Un neē, tas nebūs salīdzinājums starp dažādu failu izšķirtspējām.
To nebūtu jēgas darīt arī jo uz 5D bija Canon 50mm objektīvs.
Tomēr mani secinājumi:

Tenisd (79)
Tenisd (252)
Ir tādi, ka abi šie aparāti ir spējīgi sastrādāties savā starpā, lai veidotu vienotu fotostāstu.
Abas fotogrāfijas uzņemtas uz F2.

Fujifilm X100 vs Fujifilm X-Pro1

No tā, ko esmu lasījis un skatījies par Fujifilm X-Pro1, tad X-Pro1 ir uzlabota X100 versija.
Lielākie uzlabojumi ir, labāks autofokuss(bet arī ne DSLR ātruma)
Mazliet labāks manuālais fokuss(minimāli labāks).
Q poga, kas atvieglo visu Menu sistēmu(Ko gan uz X100 ja vienreiz uzstādi, tad reti kas jāmaina).
ISO6400 ir pilnībā lietojams, līdzīgi kā ISO3200 uz Fujifilm X100.
Maināmie objektīvi.

X-Pro1 mīnusi(salīdzinājumā ar X100):
Sinhronizēt zibspuldzes var tikai uz 1/180(uz X100 var sinhronizēt pat uz 1/1000 uz F2).
Silent shutter, vairs nav tik kluss, kā tas ir uz X100(tomēr ir daudz klusāks nekā DSLR)
Lielāks izmērs. Piemēram uzliekot 35mm objektīvu būs daudz grūtāk X-Pro1 ielikt kabatā, atšķirībā no X100. Izmēru atšķirība redzama Šeit.

Tāpēc ja Tevi pilnībā apmierina Fujifilm X100 ISO3200(vai ISO4000 melnbalti) un fiksētais 23mm objektīvs, vēlies sev mazāka izmēra kameru, kas ir superklusa un spēj sinhronizēt zibspuldzes milzīgos ātrumos, tad reāli šis ir ļoti labs moments kad iegādāties sev Fujifilm X100.
Ko es piemirsu pieminēt, tad X-Pro1 šobrīd Latvijā, bez objektīva, maksā divreiz vairāk nekā X100(jau pilnībā gatavs fotogrāfēšanai).

Ja man nebūtu neviens no tiem un tagad gribētu vienu, tad arī šobrīd es nešauboties izvēlētos tieši Fujifilm X100. Vai Tu arī tā darītu?
Šis jautājums lai paliek ko katram atbildēt pašam sev :)

Raksta noslēgumā viena fotogrāfija, straight out of camera(samazināta protams).
DSCF0563

Ja kādi jautājumi, tad lūdzu komentāros,
paldies.

Peace.

4 komentāri:

  1. Paldies par atkārtoto revjū! Vai tiešām ar to Menu/Ok pogu ir tik ļauni, ka nevar sakarīgi nospiest?

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par komentāru, nav tik traki.
    Kamēr tajā mājaslapā neieraudzīju to pogu pie aksesuāriem, pat neiedomājos ka būtu grūti to pogu nospiest, tomēr ir cilvēki kam tas sagādā problēmas, tāpēc izlēmu par to uzrakstīt.
    Man tieši RAW pogu ir gadījies nenospiest, bet kā jau rakstīju, tad tas ir dēļ biezā oriģinālā ādas maciņa. Vienkārši spiežot ir jādomā līdzi. Bez maciņa arī ar to nav problēmu.

    AtbildētDzēst
  3. heijā!! nu izlasot Tavus abus review, parakņājoties netā, sāku nopietni apsvērt iespēju iegādāties X100 kā otro kameru. SLR staipīšana līdz mēdz būt pārāk besīga! un krāsu kontrasts un asums šim mazajam japānim ir vienkārši incredible. principā man liekas ka ar X Pro 1 viņiem ir kautkas nogājis šķībi. labi, maināmi stikli... ok... šādi tādi upgrade no X100...ok. BET CENA! šitai vismaz ir viss kas vajadzīgs (35mm ekvivalents, izmērs, zipene, labs software nodrošinājums,cena...). X Pro 1 nesimpatizē ne pēc skata, ne pēc izstrādes. Turklāt viņam nav iebūvētā zipene. itkā ISO jūtība ir uz pusi paaugstināta, taču es nekad neesmu nevienu bildi taisījis ar tik astronomiskiem cipariem. laikam tāpēc vēl krāmējos ar SLR kamerām. augstākais ISO priekš manis ir 800. tālāk ir zipenes kustīgiem objektiem, vai arī statīvs. bet jā...jau tad, kad Rīgā man stāstīji par šito mazo monstru, sāku apsvērt iespēju ieraut nāsīs ko mazāku, kompaktāku un tikpat jaudīgu. līdz Leicas M sērijai gan pagaidām kā līdz mēness tumšajai pusei. sasodīti dārgs prieks, un fotogrāfija man ir tikai sirdslieta, lai prāts uz visādiem nedarbiem nenesas... :)

    AtbildētDzēst
  4. Heii Neo.
    Stilīigi, jāa. Daudzi ir iegādājušies X100 kā otro kameru. Es domāju kādu dienu par X-Pro1 kā otro kameru, tikai ja tas 14mm objektīvs būs tikpat kruts un cenā kā pārējie. Pagaidām ar X100 pilnībā pietiek :)
    Vari papētīt arī Micro Four Thirds kā tādus,
    vai Sony NEX sistēmu, ja patīk izskats un stuff :) http://www.stevehuffphoto.com/ šis čalis daudz par tiem raksta.
    Arī mazākas, plus var mainīt objektīvus.
    Tomēr man X100 liekas labāks visādā ziņā :)
    Perfektā lifestyle kamera, šobrīd.

    AtbildētDzēst