piektdiena, 2011. gada 7. oktobris

RF-603C: Yongnuo bezvadu raidītāju tests.

Selfportrait
Kā jau virsrakstā minēts: Ilgi gaidītais Yongnuo RF-603C bezvadu raidītāju tests.



Reiz sensenos laikos (vai arī, pirms aptuveni gada) es nolēmu tikt pie jauniem bezvadu raidītājiem. Sistēma kas man bija, sāka pamazām apnikt, dēļ ierobežotības kas man bija nepārtraukti jāapiet. Situācijās kad to nevarēju apiet, man tā sāka apnikt vēl vairāk. Loģiski, ka sāku interesēties par jaunumiem tirgū.

Kopš tās dienas, kad es dabūju savu pirmo zibspuldzi viss ir pamatīgi mainījies.
Tajā laikā, kad sāku, pastāvēja tikai dažas uzticamas sistēmas(un visas izcili dārgas).
Tomēr par laimi mums, tehnoloģijas ir attīstījušās līdz ar jaunajiem uzņēmumiem, kas sākuši ražot ļoti kvalitatīvas lietas par ļoti sakarīgām cenām.
Viena no visvairāk pazīstamajām ir Honkongas firma Yongnuo.
Viņi sāka ar labām zibspuldzēm, kas maksāja ap 20Ls un strauji attīstījās pievienojot zibspuldzēm savienojošos vadus ar strādājošu TTL sistēmu, līdz pat dažāda veida bezvadu raidītājiem.
Tie šobrīd jau visā pasaulē ir pazīstami ar savu izturību un uzticamību.
Izvērtējot internetā lasīto un reālās cilvēku atsauksmes, nolēmu iegādāties tieši Yongnuo RF-603. Kāpēc? Par to tālāk šajā rakstā:

Yongnuo_RF603

RF-603 plusi un mīnusi:

Plusi:
1. Viens no vislielākajiem plusiem ir sistēma, kas ir līdzīga raidītāju vadošajai firmai "Pocketwizards". Proti, katrs uztvērējs ir arī raidītājs un otrādi.
Ko tas nozīmē man? Ja man ir 4 RF-603 raidītāji un viens iziet no ierindas, tad man nav jāiepērk papildus ierīce(jauns raidītājs), kas parasti nenāk atsevišķi bez vēl viena uztvērēja(tas nozīmē lielākas papildus izmaksas).
Piemēram: Es fotogrāfēju ar 2 zibspuldzēm (nost no kameras) un trešais raidītājs ir uz aparāta. Ja ar to kautkas atgadās, tad es varu paņemt jebkuru citu no tiem trīs(vai ceturto), uzspraust uz aparāta un mierīgi turpināt strādāt tālāk.
Turklāt RF-603 raidītāji katrs pats saprot, vai tie ir raidītājs, vai uztvērējs, tiem nav nepieciešami nekādi papildus slēdži.
Līdz šim visi četri ir izturējuši pilnīgi visus pārbaudījumus un arī turpmāk netaisās plīst, tomēr ir labi apzināties, ka pastāv augstāk minētā iespēja, ja nu kas atgadītos.

Yongnuo_RF603
Tā izskatās viss kopā (raidītājs uz statīva ar zibspuldzi un lietussargu).

2. RF-603 izmanto parastās AAA baterijas, kuras iespējams iegādāties gandrīz katrā bendzīntankā uz šīs planētas. Honkongai ierasts ir ražot raidītājus ar nesakarīga tipa dārgām, pusmazajām baterejām, ko iespējams iegādāties tikai retajos(labākajos) fotoveikalos, vai arī atsevišķi pasūtot internetā.
Tas man likās milzīgs ieguvums, jo nu es varu nesatraukties par iespējamo bateriju iztukšošanos, kas ik pa laikam arī gadās(gan ne pārāk bieži). Plus vienmēr lēti varēšu iegādāties arī rezerves baterijas.

3. Ar speciāla vada palīdzību(tas ir iekļauts komplektā) es varu katru no raidītājiem lietot arī kā fotoaparāta palaidēju.
To darot arī uztaisīju uztveršanas attāluma testu.

RF-603 Test_Place
Šeit redzams testa laukums.

Selfportrait
Šeit esmu redzams es, lietojot RF-603. Nospiežot pogu un tam nostrādājot iedegas abas sarkanās uguntiņas, ko jūs variet redzēt man rokās.
Tas ir raidītāja pārlādēšanas indikātors. Uzreiz pēc tam iedegas viena zaļā lampiņa, kas apzīmē gatavību strādāt. (Nofokusējot iedegas divas lampiņas zaļā krāsā, liecinot par to, ka sistēma sadarbojas, aparāts ir nofokusējis un gatavībā fotogrāfēt- protams lietojot autofokusu)

RF-603 Test_Quite far
Šeit esmu redzams jau daudz, daudz tālāk. Un joprojām raidītājs strādā perfekti.

RF-603 Test_Even further
Šī fotogrāfija jau izskatās līdzīga pirmajai, kurā bija attēlots tukšais laukums. Esmu aizgājis tik tālu, ka šādā izmērā skatoties (pat zinot kur kadrā esmu) ir grūti mani saskatīt.

RF-603 Test_Furthest
Tas pats kadrs. Pievilku mazliet tuvāk, lai kautcik var apskatīties. Stāvu pie abiem stabiem tālumā. Kamēr raidītājs, katru reizi nospiežot pogu, joprojām strādā perfekti.
Tas nozīmē arī to, ka tādā attālumā iespējams aiznest zibspuldzi un nolikt kādam īpašam kadram. (labāk gan kopā ar asistentu, jo pat skrienot to attālumu nevar pārvarēt pietiekoši ātri, ja statīva tuvumā parādās kāda šaubīga persona).

4. Tas sadarbojas ar Canon zibspuldzēm (Canon versija. Ir pieejamas Canon un Nikon versijas, par tām liecina burtiņš aiz cipara. Piem.: RF-603C, vai 603N)
Tas nozīmē ka pat ja zibspuldze būs iemigusi,(to nelietojot kādu laiciņu, kā enerģijas taupības režīmā)piespiežot pogu, raidītājs to tūlīt pat pamodinās un abi momentā būs gatavi darbam.

5. Uzbūves kvalitāte. Paņemot rokās tas liekas ļoti pamatīgi un patīkami stabili būvēts. No ļoti izturīgas plastmasas. Tam ir metāla ķepiņa apakšā savienošanai ar fotoaparātu, kā arī ieslēgšanas/izslēgšanas poga liekas būvēta stabili.
Beidzot, rodas pārliecība ka arī bateriju vāciņš turēsies, kā tam paredzēts(atšķirībā no pirmo paaudžu Cactus raidītājiem- to nācās pielīmēt ar skoču).
Dizains ir patīkams - noapaļots, kā arī firmas Canon izstrādājumiem tas ir ierasts. Raidītāji izskatās labi(profesionāli) uz aparāta un zem zibspuldzēm, kā arī tos ir patīkami turēt rokās.

6. RF-603 nestrādā vienā frekvencē kopā ar agrāk radītajiem Yongnuo raidītājiem. Kāpēc es to minu pie plusiem? Jo uzspraužot vienu no 603 sērijas raidītājiem uz aparāta, ir iespējams virsū uzlikt vēl vienu raidītāju, pat no citas firmas- tādejādi iegūstot divu raidītāju sistēmu vienā. (Par to prasās mazliet atsevišķs blogposts vēlāk)

Yongnuo_RF603
Priekšpusē atrodas tautā sauktais PC-sync port. Caur to ir iespējams raidītāju savienot arī ar studijas gaismām.
Man vēl nav gadījusies tāda nepieciešamība, tāpēc es atstāju to neitrālā zonā starp plusiem un mīnusiem, kaut gan, tiem kas to izmantos, tas pavisam noteikti skaitās pie plusiem.

Mīnusi:
Jau raidītājus pērkot, zināju ka tiem ir divi vērā ņemami mīnusi.
Viens vairāk, otrs mazāk.
Tomēr, lietojot raidītājus jau gandrīz gadu, esmu pārliecinājies ka šie divi mīnusi nekādā veidā tieši neietekmē raidītāju darbību un tos ir iespējams apiet pavisam vienkāršā veidā.
1. Pats lielākais mīnuss(kādēļ daudzi internetā sūdzējās, raidītājiem parādoties tirgū un dažiem tas joprojām liekas lielākais iemesls tos neigādāties) ir tas, ka tos oriģināli nav iespējams nostiprināt uz statīva vai aparāta.
Yongnuo_RF603
Problēmas varētu rasties uz šī raidītāja uzliekot zibspuldzi, tad visu uz statīva un dēļ nenostiprināmības, zibspuldze var nolidot zemē no divu un vairāk metru augstuma..
Tas nav ieteicams - ja lasa un tic zibspuldžu lietošanas pamācībām.

Tomēr, kā jau minēju, es redzu neskaitāmas iespējas kā no tā izvairīties. Minēšu divas.

Yongnuo_RF603

Mana metode Nr.1: Raidītāju, kas atrodas uz lietussargam paredzētās pārejas uz statīvu, vienkārši esmu pieskrūvējis cieši klāt ar augstāk redzamās skrūves palīdzību. Nav daudz lietu, ko nevarētu atrisināt ar skrūvgrieža, vai kāda breloka palīdzību :D he
Metode Nr.2: ir parasta matu gumija. Tomēr ja nevēlaties uzticēt savu 150 un vairāk Ls vērto ekipējumu parastai matu gumijai, tad iespējams jums vairāk piemērota ir tieši pirmā metode.
Protams, ir vēl daudz un dažādas metodes, šeit katrs lai pats ļauj vaļu savai iztēlei :)

2. Otrais mīnusiņš ir ieslēgšanas un izslēgšanas pogas atrasšanās vieta.
Yongnuo_RF603
Uzliekot virsū un nostiprinot zibspuldzi, ir sarežģīti ieslēgt vai izslēgt raidītāju.
Tam slēdzītim ir grūti piekļūt.
Tomēr man tas liekas samērā mazs mīnusiņš, jo vairāk iet nevis uz performances, bet gan uz cilvēka paša slinkuma pusi.
Ja vēlies izslēgt, noņem zibspuldzi un izslēdz. Ja to darīt ir slinkums, tad mazliet ātrāk tērēsies baterejas. Tas ir tik vienkārši.
Jā, protams ir gadījies mazliet mazītiņš slinkuma moments kādu reizi fotogrāfējot un nē, vēl nav gadījies tā, ka esmu palicis bez baterejām tāpēc.

Performance:

(Kas vēl būtu jāņem vērā)
Vēl neesmu publicējis attēlu sekvenci ar piemēriem - kā es fotogrāfēju baltu sienu :D
Lūdzu:
Yongnuo RF603C Sync speed
Tieši tā:
Tas ir iespējamais zibspuldzes sinhronizācijas ātrums.
Un kā redzams augstāk, tad perfekts tas ir tikai līdz 1/200 sekundes daļai..
Jau uz 1/250 (kas starp citu ir Canon 40D oficiālais sinhronizēšanas ātrums) kadrā parādās slēdža maliņa. Maza mazītiņa, kuru dienas gaismā pat nepamanītu, bet tomēr parādās.
Tas nozīmē ka lai dabūtu pilnībā izgaismotu attēlu, sync speed nevar likt ātrāku par 1/200 sekundes daļu.
Kuram tas interesē? Visiem kas vēlas fotogrāfēt ar zibspuldzēm kustību gaišākajā dienas laikā. Piemērs:
Stylish makio
Šeit redzams, ka lietojot tik lēnu slēdža ātrumu gaišajā laikā, pie liela kustības ātruma: bildē Raimondam seja jau ir mazliet paplūdusi.
Minimāli, bet vairs nav tik kristālskaidra, kā ierasti gribētos.
To savukārt ir iespējams apiet, lietojot ātrāku shutter speed un iekomponējot Raimondu tajā kadra daļā kas paliek perfekti izgaismota arī pie piem. 1/320 sekundes daļas.
Tomēr, tāpat kā uztraukšanās par to, vai kadrs ir perfektajā asumā - tas nav katram.
Citiem tas ir mazsvarīgi, citiem pilnīgi nesvarīgi. Kāds cits savukārt mazliet pamainīs leņķi, lai būtu vairāk pret kustības virzienu, tādejādi iegūstot daudz asāku kadru.
Royal


Piemēri no dzīves:
Šeit pievienoju dažus iepriekš plaši nepublicētus darbus, jūsu apskatei un arī kā piemēram tam, ko ar Yongnuo RF-603C raidītāju palīdzību ir iespējams sasniegt iespējami viegli un raidītājiem netraucējot kreativitātei. Turklāt daudz un dažādos apstākļos.

Skutelis
Skutelis, behind the scenes. Publicitātes fotosesija.

Ingūna S.
Ingūnas portrets. Ainavists.lv komandas portretu sērijas, jūlijs.

Skutelis
Skutelis. Portrets, augusta beigas.
Drīzumā (22.oktobrī) Rīgā, klubā NABAKLAB, notiks viņa albuma „Apziņas plūsma” prezentācija un lielkoncerts, tāpēc tiem kam tas interesē, par to vairāk informācijas viņa mājaslapā: ŠEIT/.

Aira
Airitas pašportrets. Līgo vakars, Jūnijs.
Šis ir labs piemērs, jo sarkanā svītra ir radusies kustībā(raidītāja pārlādēšanas indikātors). Lai taptu šī fotogrāfija aparāts bija uzlikts uz statīva, viens Yongnuo raidītājs uz aparāta, vēl pievienots fotoaparātam klāt ar speciālo aparāta palaišanas vadiņu.
Viens raidītājs bija zem zibspuldzes, kamēr trešais Airitai rokās.
Ar to Airita iedarbināja gan fotoaparātu, gan zibspuldzi reizē. Ērti un kreatīvi.

Sailors
Tematiska Vecpuišu ballīte, augusta sākums.

Havaii
Tematiska Vecmeitu ballīte, augusta sākums.

Moonlight
Vecpuišu ballīte. Nakts vidus, jūlija vidus.

Ilze un Justs
Pirmskāzu fotosesija. Jūlija sākums.

Two
Kāzu portrets. Maijs, 2011.

Un šeit, mēs:
Selfportrait with Aira
Divi laimīgie šo izcilo raidītāju lietotāji, tepat aizvakar. Vefs, 2011.

Ko tur vēl piebilst?
Ja Tu meklē jaunus, kvalitatīvus raidītājus, kas ir spējīgi izturēt lielu variāciju apstākļu visdažādākajās vidēs, spēj katrs būt gan gaismu palaidējs, uztvērējs, gan fotoaparāta palaidējs un uztvērējs reizē. Spēj uztvert un raidīt vairāk kā simts metru attālumā, darbojas uz parastām AAA baterejām kas plaši pieejamas veikalos.
Uz kuriem ir iespējams uzspraust, lai palaistu vēl citu firmu raidītājus,
un spēs pamodināt Tavas Canon, vai Nikon zibspuldzes no sleep mode, par saprātīgu cenu un esi gatavs mazliet padarboties ar skrūvgriezi, tad nemeklē vairs. Tu esi atradis īstos.
Vai es jau minēju ka vienīgā reize kad šie raidītāji ir nenostrādājuši bija vienkārši tāpēc jo beidzās baterejas(pēc ilgas lietošanas)?
Tieši tā. (Jeb kā RZA teiktu - "word")


Bonusā, ebay links no kura es pasūtīju savējos:
Yongnuo RF-603 Wireless Trigger for CANON 50D 30D 40D 5DII 7D
Kā arī Yongnuo oficiālais ebay veikals.
stores.ebay.com/hkyongnuophotoequipment
Tur var atrast visus iespējamos vadiņus un citus fotogadžetus, kas saistīti ar zibspuldzēm un stuff.
Īpašs PALDIES manai burvīgajai asistentei A.G.
Paldies.

T.

6 komentāri:

  1. Paldies par labu aprakstu. Gribēju iegādāties jau pirms, bet tagad pārliecība ir nelokama.

    Prieks, ka atradu tavu blogu, jo tik jēdzīgus aprakstus vēl neesmu lasījis.

    AtbildētDzēst
  2. Šie brīnumi jau ir manā fotopiederumu arsenalā, un pirmais iespaids jau bija super cool stuff.

    AtbildētDzēst
  3. rusantro: Paldies :) Skaties tik pērkot lai der Tavam modelim (tad kā palaidējs arī šancēs)
    OJKA: Paldies :)
    Boze: Yeah, gaidīšu vēl vairāk foto no Tevis tos izmantojot :)
    Airita: :*

    AtbildētDzēst
  4. Interesants gadžets - Kvalitatīvs tests - izklaidējošs raksts. :) Danke

    AtbildētDzēst