trešdiena, 2009. gada 8. jūlijs

Skutelis - portrets

Nesen Skutelis(PKI) apmeklēja manu profilu draugos, lai norunātu fotosesiju meklējot bildes topošajam albumam.
Albums vēl nav iznācis, tāpēc lielākā daļa bilžu pagaidām nebūs plašākai sabiedrībai pieejamas...
Tomēr uzrakstīšu mazliet, par vienu bildi, kas jau ir publicēta internetā.
Šis raksts ir par to, kā viegli papildināt spilgto vasaras sākuma, pēcpusdienas sauli, izmantojot vienu mazu ārējo zibspuldzi.

Lai arī dažas dienas iepriekš laiks bija pelēcīgs, apmācies un lietains,
diena izvērtās pirmā saulainā pēc tāda laikaposma. No vienas puses padarot visu daudz vienpusīgāku- mazajām zibspuldzēm ir grūti pārspēt spilgto vasaras sauli, pat tai lēnām slīdot uz rieta pusi.
Bildējot pret sauli viss fons būtu ēnās, tādēļ bija ierobežotākas iespējas izvēlēties fonus un leņķus no kuriem bildēt. Tādejādi apmākusies, pelēcīgāka diena dotu man vairāk iespējas izvērsties un radīt dramatiskāku noskaņu bildēs. No otras puses, man patīk improvizēt un strādāt ar to kas ir pieejams, tāpēc ātri nolēmu sadarboties ar sauli, vai arī bildēt ēnā.

Pēc pirmo bilžu tapšanas, dodoties uz nākamo iecerēto vietu, nepārtraukti vēroju apkārtni cerībā ieraudzīt kko interesantu fonam. Jau turpceļā uz Vef tiltu ieraudzīju šos vārtus, tomēr apstāties izdomāju tikai atpakaļceļā.
Meklējot kautko interesantu, sāku ar dažiem vides portretiem dabiskajā gaismā. Ja tā ir pieejama, kāpēc to neizmantot?Skutelis environmental
Tad Skutelim pašam ienāca prātā lieliska doma, nofotogrāfēt ciešu portretu izmantojot tikai zilos vārtus kā fonu.
Ātri nomainīju platleņķa objektīvu uz Tamron 28-75 un nofotogrāfēju vienkāršu portretu, dabiskajā gaismā.
Av režīmā, ļaujot Canonam pašam izdomāt ekspozīcijas ilgumu. Uz ISO100, 75mm, F8, sistēma izrēķināja slēdža ātrumu 1/250. Man patika koncepts, tomēr uzreiz ievēroju, ka kautkas pietrūkst. Dēļ spilgtās saules, kas tobrīd atradās labajā pusē, liela daļa sejas, arī acis atradās ēnā. Beztam diezgan tumšā ēnā, kādu rada spēcīga stipra gaisma, kā kaila zibspuldze, vai arī spilgta vasaras saule šajā gadījumā.
Mazliet padomājis izvilku no somas Kaspara Alkšņa taisīto ringflash.
To lieto uzspraužot uz zibspuldzes, tas mazina tās stiprumu par aptuveni divām iedaļām, tomēr vietā rada plašu, mīkstas gaismas avotu, kas ideāli der portretiem gaismai vijoties sejai apkārt. Tam ir dažādi pielietojumi. Piemēram: Lietojot no tuva attāluma, liekot objektīvu tam vidū, tas likvidē no sejas liekās ēnas kas krīt no deguna, kā arī apvijas augumam bildējot no lielāka attāluma.
Bildējot no ļoti tuva attāluma acu zīlītēs pēc tam bildē redzams mirdzošs aplis, ringflash formā.
Nekas tāds kas spētu pretoties spilgtai saulei. Tomēr pietiekoši spēcīgs, lai ar to sadarbotos.
Ievietoju tajā zibspuldzi, ko savienoju ar fotoaparātu izmantojot OC-E3 - Viens no vienkāršākajiem un lētākajiem veidiem, kā dabūt zibspuldzi nost no kameras.
OC-E3 ir 60cm garš vads, kas savieno zibspuldzi ar fotoaparātu.
Latvijā oriģināla cena ir aptuveni 36Ls internetveikalos, ebayā iespējams sameklēt lētākus Honkongas pakaļdarinājumus.
Tos gan neesmu mēģinājis, bet liekas ir redzēti pat garumā līdz 2m.
Man pilnībā pietiek ar Canon vada garumu, tas ir aptuvenais garums, kas nepieciešams lai turētu zibspuldzi izstieptā rokā.
OC-E3 ir ļoti kvalitatīvi veidots, resns, izturīgs un viegli pievienojams fotoaparātam ārējās zibspuldzes vietā(pie hot shoe).
Paņēmu ringflash kreisajā rokā un turēju tā, lai objektīvs atrastos tieši pa vidu aplim. Tas man nodrošina vienādu apgaismojumu visai sejai, arī ēnām uz abām acīm. Lielākoties ietekmējot tikai tumšākās vietas, jo pareizi noregulēts tas nespēj daudz ietekmēt saules apgaismotās vietas. Bonusā radot nepieciešamo dzirksti acīs, kas liek visam portretam izskatīties dzīvākam.
Šajā gadijumā neko daudz nevajadzēja mainīt, jo Canon iebūvētā TTL sistēma lieliski noregulēja zibspuldzi, šķiet es tikai caur fotoaparātu to uzregulēju par 1 iedaļu stiprāku. Visi parametri tie paši, tikai pienācu mazliet tuvāk 50mm un mazliet mainīju fonu liekot Skutelim pavirzīties uz labo pusi, lai izbrīvētu kreiso kadra daļu no metāla savienojuma vārtos.
Protams līdzīgu efektu var panākt ar dažādiem paņēmieniem, šķiet pat izmantojot vienkāršu reflektoru, tomēr kā jau minēju- man patīk strādāt ar to kas ir pie rokas, un ringflash likās pats piemērotākais.
Vēlāk programmā adobe lightroom 2 uzregulēju bildei zaļākas krāsas, padarot toņus siltākus, noregulēju mazliet ēnas, kā arī uzliku nelielu vignette, kas visu skatītāja uzmanību uzreiz pievelk sejai.
Skutelis Ringflash+LR2
Maziņš, viegli pārnēsājams, ātrs un neuzkrītošs gaismas piesitiens, kā papildinājums saulei- tomēr dod tik daudz, lai bilde izskatītos dzīvāka un interesantāka.

Mūzika un kontakti:
PKI
Skutelis
On Myspace
Latviešu Hip hop radio
Intervija ar PKI STREET TV Nr. 2raidījuma beigās.

3 komentāri:

  1. Esi mēģinājis kāadu no šādiem ringflash http://www.ebay.co.uk/itm/Rayflash-Ringflash-Adapter-for-Canon-580EX-II-/150868673592?pt=UK_Photography_Flash_Adapters&hash=item2320794438#ht_539wt_934

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Esmu daudz lasījis par dažādiem šī variantiem un pats izmēģinājis dažus, tomēr šis kartona bija vislabāakais ko esmu lietojis no uzliekamajiem ringflashiem. Visplatākā virsma(jo platāka virsma jo mīkstāka gaisma u.c.) NO visiem liekamajiem šis Rayflash un Orbis skaitās labākie, tomēr nestāv līdzi kartona platākajam.
      Protams ja ierīces izskats ir svarīgākais, tad plastmasnieks izskatīsies profesionālāk nekā kartons. Ja fotoattēla izskats ir svarīgāks, tad labāk tādu kā šajā aprakstāa :)

      Dzēst
    2. Liels paldies par padomu un dalīšanos pieredzē.

      Dzēst