pirmdiena, 2011. gada 12. septembris

Under my umberella: Tests.

BowensSetIntro
Jau vairāk kā pusgadu aktīvi darbojos ar 2 fotolietussargiem. Vienu, kas jauns maksā aptuveni 25Ls un otru, kas jauns maksā aptuveni 7USD. Tāpēc jo viens no abiem nesen (vienas fotomisijas laikā) pamatīgi saplīsa nolēmu (pirms tā došanās tālāk uz kaimiņu pusi) uztaisīt nelielu testu. Tad kur ir tā lielā atšķirība starp abiem?: Tests.
Lielākoties, uz fotogrāfēšanām ņemot līdzi abus šos fotolietussargus, intuitīvi mēdzu izvēlēties scēnai atbilstošāko. Precīzi proporcionāli vides netīrumam un bīstamības apstākļiem fotogrāfējot. Tas ir, piem. ja pūta liels vējš un stuff, tad izvēlējos izmantot lētāko lietussargu. Ar laiku, fotogrāfējot, sāka likties ka performancē starp abiem nav lielas starpības. Abi izcili darīja sev paredzēto darbu, arī dažādajos apstākļos, kuros fotogrāfējot nonācu.
Kā jau minēju ievadā, nesen vienā no fotomisijām uzpūta mazliet neparedzētāks vējš, kurš izrādījās ātrāks, gan par mani, gan arī fotogrāfējamo personu, kā rezultātā, līdzīgi burai, lietussargs novilka sev līdzi zemē visu statīvu ar zibspuldzi un stuff.
Tas pats par sevi nav nekas neparasts tādā veidā darbojoties un negribot nēsāt līdzi papildus smagumus, vai smagas somas statīva balstam.
Kas bija neparasti, tad tas ka dēļ zibspuldzes smaguma lietussarga režģis ielocījās uz otru pusi pataisot viņu vairs neaiztaisāmu.
Tas atgadījās jau vienu reizi iepriekš, tomēr pirmajā reizē, ar kvalitatīva darbaspēka palīdzību, kautkā izdevās viņu atvilkt atpakaļ līdz normālajam agregātstāvoklim.
Dealextreme_damaged
Šoreiz viss režģis bija salocījies par katru posmu uz priekšu un lietussargs palika atvērtā stāvoklī, kādā puslīdz atrodas arī šobrīd.
Visu cieņu gan šim lietussargam par to, ka izturēja līdz fotomisijas beigām un galarezultāts ir superbaudāms. Tas drīz būs redzams arī Jūsu visu acīm. Tomēr līdz tam par to klusums..

Tieši iepriekšējo notikumu iespaidā, izlēmu ka beidzot ir pienācis laiks mazliet tehniskākam testam, lai noskaidrotu kāda tieši ir atšķirība starp abiem lietussargiem, pirms ieklemmējušais nonāk kāda cita īpašumā. Jo atklājās arī, ka tākā neesmu lietus lietussargu fans ikdienā, pat lietum līstot, to atvērtu izrādās ļoti liels čakars nēsāt līdzi. Bet tie kuriem patīk, hei to var darīt, jo
tāpat kā parastie lietussargi, arī fotolietussargi nelaiž ūdeni cauri.

Tātad: Tests:

Damaged_DealExtreme_umberella
Izvēlējos fotoaparāta settingus: 1/200, F4 un ISO200.
1/200 ir Canon 40D ātrākais sync speed lietojot jaunos Yongnuo RF-603c raidītājus, tāpēc izvēle pašsaprotama. (par šiem raidītājiem raksts blogā, drīzumā...)

F4 es izvēlējos uz F2.8 objektīva, lai būtu kur atkāpties un ISO200 arī tāda paša iemesla dēļ, ja nu izrādītos ka viens vai otrs lietussargs izrādās daudz tumšāks, vai gaišāks nekā plānots.

Uz 430ex zibspuldzes izvēlējos Manual settingu 1/8.
Manuāli, lai zibspuldze nemainītu stiprumu, tādējādi ļaujot mierīgi notestēt lietussargus un 1/8 daļu stipriuma, jo tas ir tāds optimāli labs stiprums, kurā mazāk tērējas baterejas, zibspuldzei saglabājot labu uzlādes ātrumu.

Par fotogrāfējamo objektu izvēlējos nekustīgus priekšmetus un lietussargus mainīju vienā statīva stāvoklī. T.i. lai tie atrastos vienādā attālumā no objekta.

Sāku ar augstāk redzamo saplīsušo DealExtreme iegādāto lietussargu, kas maksāja zem septiņiem dolāriem.(free shipping)
Un regulēju F ciparu, kamēr attēls sāka izskatīties vislabāk, vadoties pēc histogrammas fotoaparātā un izrādījās, ka ar settingiem neesmu kļūdījies. Paliku uz F4. Jāņem vērā, ka šis bija cietušais lietussargs un tāpēc nestāvēja gluži taisni uz statīva kā parasti, bet mazliet ielocītiem spārniem un zibspuldzi mazliet piedūrušos augšējai malai.
Ieliekot otru lietussargu, kas ir oriģinālais Bowens RD-4036 (36 colu) Lietussargs un (pirku par 25Ls MDFOTO veikalā), izrādījās ka man jāpieliek divas trešdaļas stopa lai iegūtu to pašu rezultātu, tādejādi nonācu pie F5. Un tas likās super. Doma ka samaksājot 5x vairāk naudiņas es iegūstu divas trešdaļas F stopa. Tas fotogrāfijā ir tikai normāli. Tā ir arī ar objektīviem. Samaksājot 5x vairāk, cilvēks parasti iegūst tikai aptuveni 2x lielāku gaismas caurlaidību :D
Jā, tas skan lol, bet diemžēl tā arī ir...
Bowens_Shootthru
Šeit redzams kā izskatās nesaplīsis lietussargs.


Bet tad,sāku domāt, ka ar Bowens veselo lietussargu arī fotoattēls izskatās kontrastaināks un kautkas īsti nav kārtībā.
Tāpēc pieaicināju asistentu, lai mazliet pietur Dealextreme lietussargu tæa, ka tas būtu līdz galam atvēries un tieši tādā pat leņķī, kā Bowens veselais lietussargs bija un HOP?
Es ieguvu gandrīz identisku rezultātu histogrammā, arī uz F5.
Šādi tas izskatās kā jpegs: straight out of camera:

Comparison

Un šeit redzams, pēc minimālas apstrādes fotošopā, pēc abu salikšanas kopā, vienā attēlā, nodrošinot abiem pilnīgi vienādu apstrādi(abiem reizē):
Comparison_Edited
Vai Tu redzi atšķirību???

HOP! Lielākā izmērā:
Bowens_F5
un:
DealExtreme_F5

Gaismas caurlaidība abiem izrādās vienāda. (Pie noteikuma, ka abi ir perfektā kārtībā, atvērti vienādi plaši).
Jāpiebilst ka abiem ir aptuveni viens diametrs.(Kas nodrošina to, ka ēnu mīkstums ir gandrīz identisks).
Tad kas atspēko TIK lielo atšķirību cenā?
Khmm.. Ja abi ir vienādi, vai ir vērts maksāt vairāk?

Sāksim ar daudzveidību(-aksesuāriem):

Bowens_Set
Šis Bowens lietussargs, atšķirībā no DealExtreme piedāvātā modeļa, nāk komplektā ar viegli uzliekamu pārvalku, kas to pārvērš arī par sudraba atstarojošo lietussargu:
Bowens_Reflecting
Rezultātā, lietojot to šādi,(precīzi no tās pašas vietas telpā) Tu iegūsi pavisam citu izskatu, arī mazliet savādākā tonī:
Bowens_Reflected_F4
Mazliet zaudējot gaismas spējas, jo nonācu uz F4(vadoties pēc histogrammas).

Un tas vēl nav viss!!!
Šo pārvalku iespējams lietot arī pusuzvilktu, pusnolaistu, vai ceturtdaļnolaistu, cik tik vien vēlies :)
Bowens_Half_Umberella

Bowens_Half

Iegūstot spēju koncentrēt gaismu vairāk tikai uz fotogrāfējamo objektu:
Bowens_Half_F3.5
Ievērojiet attēla labo pusi, paliekot mazāk izkliedēta pa apkārtējo telpu, gaisma tiek vairāk koncentrēta uz objektu.

Šoreiz zaudējot arī pusi no gaismasspējas un nonākot līdz F3.5, bet kamēr ISO ir tikai 200 un Zibspuldze uzlikta tikai uz 1/8 daļu, tas ir ļoti sīks zaudējums, attiecībā pret efektu ko no tā iespējams iegūt.

Tāpēc pērkot šo lietussargu Tu iegūsi maksimāli pilnveidotu komplektu, kas garantē pilnu kreatīvu kontroli pār gaismu un tās veidošanu.
Kas arī ir galvenais iemesls kāpēc iegādājos tieši šo modeli:
Pērkot vienu lietussargu, es patiesībā iegūstu: sudraba atstarojošo, cauršaujamo, puscauršaujamo, vai ceturtdaļcauršaujamo(loki uzliekamo sudraba atstarotāju cik vien vēlies) lietussargu. Tāpēc līdzi nesot tikai vienu lietussargu, es iegūstu 3 un vairāk veidus kādos varu fotogrāfēt.

(Es zinu, ka vismaz 3 dažādi gaismas veidi, kas aizņem minimālu vietu somā ir perfektais gaismas modifikators priekš manis, pat ja visbiežāk to izvēlos lietot tieši kā cauršaujamo lietussargu. Man patīk tā iespēja izvēlēties, U know.)

Tā ir ļoti vienkārša sistēma:
Bowens_Add on
Ņem un atķeksē, vai aizķeksē katru ķepiņu, lai iegūtu vēlamo rezultātu :)

Bowens_AddAble
Un tas vēl nav viss. Komplektā nāk arī tāds kā maciņš lietussargam kurā to ielikt, kamēr tas netiek izmantots lietošanā:

Bowens_full_set
Tas, pavisam noteikti, atvieglo un nodrošina lielāku pārvietošanās un uzglabāšanas vienkāršību, kā arī izturību.

BowensSetBW
Tāpat kā lietussargs, arī uzglabāšanas maciņš ir precīzi izstrādāts, ar detaļām kas palīdz uzglabāšanā, kā šis metāla aplīts, aiz kura kaut karini pie somas.

Turklāt šajā maciņā brīvi pietiek vietas pat diviem lietussargiem. Es bieži tajā ieslidināju klāt Bowensam arī DealExtreme lietussargu, pārvietošanās ērtumam.

Aprakstot izturību: Arī Bowens lietussargam ir gadījies krist tieši tādā pat veidā kā tā DealEx gaismas ekvivalentam, tikai tā vietā lai tas atlocītos uz otru pusi līdz neatliecamības pakāpei, tas ir vieglāk uzņēmis visus triecienus, tikai mazliet ielokoties kājiņām:
Bowens_Durable
Šķiet Bowens dizaineri ir iepriekš apsvēruši tādu iespēju un par to parūpējušies kātiņā iebūvējot īpašu plastmasas tapiņu(kas neļautu lietussargam izlocīties uz otru pusi kritiena gadījumā):

Bowens_Detail
DealExtreme lietussargam, vai nu tās vietā ir caurums vai arī tā ir nolūzusi kāda neveiksmīgā kritiena rezultātā:

Dealextreme_broken
Iespējams ka to var atrisināt vienk. iespraužot caurumā kādu tapiņu, vai sērkociņa galu, bet iespējams arī ka ne..
To es uzzināšu tikai atnākot vēl pāris lietussargiem no DealExtreme, kad tos pasūtīšu. Jo hei, ja gaismas caurlaidība nemainās, tad personīgi es, vēlos vēl pāris tādus rezervītei- ko joprojām lietot mazliet vairāk, mazliet netīrākiem pilsētas un lauka apstākļiem.

Beigās atliek tikai pats galvenais jautājums:

Vai atmaksājas pirkt Bowens lietussargu par 25Ls, kamēr tā ekvivalents maksā aptuveni 4Ls un iegūtais attēls (lietussargam cauri šaujot gaismu) īpaši nemainīsies neatkarīgi no tā, kuru no tiem Tu izmantosi??
Uz to atbilde jārod būs katram pašam. Ja Tu vēlies iegūt savā īpašumā daudz izturīgāku lietussargu, kuram līdzi nākošie agregāti pārvērš to par ērti uzglabājamu un pat ļoti daudzveidīgu lietussarga sistēmu, tad jā - tas pavisam noteikti atmaksājas.
Bet, ja Tu vienkārši vēlies paeksperimentēt ar lētu cauršaujamo lietussargu, nedomājot par to vai tas lidos zemē un plīsīs, vai arī tieši pretēji: dubulti nodrošinoties pret to ka tas kritīs, lai nesaplīstu( vai vienkārši pasūtot uzreiz 3 un īpaši nesatraucoties par to visu tāpēc) tad iespējams DealExtreme ir atbilde tieši Tev ;)

Peace.

4 komentāri:

  1. Foršs raksts. Tagad zināšu, ka sākumā eksperimentiem vajag pirkt lēto variantu un tad vēlāk var domāt par Bowens, ja radīsies nepieciešamība.

    AtbildētDzēst
  2. Beidzot kāds rakstiņš no tavas puses :)

    Amm kā reiz arī ir tieši abi šie :D plus mīnus lietoju tāpat... jo reiz testējot nonācu pie secinājuma ka tā atšķirība ir ļoti minimāla, un bowensu sačakerēt kaut kādā vējā(jau divām zipenēm karstās pēdas sanācis nolauzt statīviem krītot)gribas daudz mazāk kā ķīnieti :D tiesa gan uz tausti un uz aci labāks protams ir bowensiņš, tāds krietni zolīdāks un uzticamāks tas paskats :)

    AtbildētDzēst
  3. Var redzēt, ka pie rakstiņa esi kārtīgi pastrādājis :) Malacis.
    Pats lietoju vienu lietussargu no lētā gala, pagaidām kalpo godam.

    AtbildētDzēst
  4. rusantro, paldies :)

    Briedi, jā Bowens arī izskatās mazliet zolīdāaks pēc uzbūves :)

    Tols, paldies yeah!

    AtbildētDzēst