trešdiena, 2014. gada 20. augusts

Lastolite atstarotāji, apskats ar Samsung NX30

Jau piekto gadu pēc kārtas Ainažos notika Strobist vasaras nometne fotogrāfiem kam interesē fotogrāfēt ar ārējo gaismu. Šogad pateicoties Masterfoto bija iespēja izmēģināt divus lielos Lastolite Trigrip atstarotājus: Oriģināli par Lastolite uzzināju no Joe McNally grāmatas "The Hot Shoe Diaries" kurā viņš apraksta gaismas veidošanu un aksesuārus ko pats izmanto savā darbā. Kā pirmo no atstarotājiem šīs grāmatas ietekmē sanāca iegādāties tieši Lastolite Sunlite/Soft Silver Trigripu. Jo apciemojot Masterfoto veikalu tajā laikā tieši šis atstarotājs bija ar labu atlaidi(Un kā izskatās šobrīd arī ir pieejams ar atlaidi).

Vēlāk strādājot ar citiem atstarotājiem nebiju tik laimīgs ar gaismas toni kā ar sunlite, tapēc ļoti priecājos kad atbraucot uz Strobist 2014 atklāju, ka Masterfoto ir piešķīruši divus milzīgos trigripus visiem izmēģināšanai.

Gaisma:
Sunlite/Soft Silver atstaros baltāko gaismu. Maigu, baltu un patīkamu, tomēr saglabājot zeltaino toni kas tik labi komplementē cilvēka ādu. Tieši Sunlite ir mans favorīts. Tas būtu mans "desert island" atstarotājs. Atstarotais tonis man atgādina pirmos saules starus tūlīt pēc saullēkta.

Sunfire/Silver radīs ugunīgāku toni, kā jau nosaukumā. Mazliet saulrietīgāks, nekā saullēktīgāks.
Tomēr joprojām maigāks par tipisko "Zelts/Sudrabs" atstarotāju.

Jāņem vērā:
Maigākais tonis nozīmē to, ka atstarotā gaisma ir mazāk spēcīga(man svarīgāks ir atstarotās gaismas tonis un radītais mikrokontrasts, pāri stiprumam).
Tas viss protams katram ir subjektīvi.


Trigrip:
Lastolite šos sauc par TriGrip jo tie nāk ar rokturi, tādējādi atvieglojot atstarotās gaismas virzīšanu un tos ir iespējams noturēt ar vienu roku. Un no pieredzes, jā tas ir iespējams.
Bet ar mazākiem variantiem un ja nav pārāk spēcīgs vējš. Citādi labi noderēs asistenta palīdzība.
Studijā un ja ir neliels vējš arī lielo atstarotāju var pat fotogrāfs pats noturēt kreisajā rokā, kamēr pats fotogrāfē ar labo.
Jāpiebilst, ka visi šie atstarotāji ir pieejami arī dažādos izmēros klasiskajā apaļajā formā.
Kā redzams augstāk, šī izmēra atstarotājs ir piemērots arī pilna auguma fotogrāfijai, kā arī saglabā intensitāti arī to tēmējot no lielāka attāluma.

Iepakojums:
Visi Lastolite nāk saliktā veidā un šādos zilos apvalkos. Jau pats apvalks ir ļoti kvalitatīvs un tapēc neizjuks pēc pusgada lietošanas kā tas var gadīties ar lētajiem atstarotāju apvalkiem.

Cena:
Attēlā ir cena pašam lielākajam izmēram. Un tomēr, ja Tu pērc labāko fotoaparātu un meklē labākos objektīvus, kāpēc neieguldīt arī labākajā atstarotajā gaismā? Atceries, ka fotogrāfijā viss ir atkarīgs tieši no gaismas.
Attēlā augstāk iespējams apskatīt tuvāk arī to kā rodas atstarotā noskaņā:
Ir gan sudraba, gan zelta atstarotāju līniju mix, kas atšķirībā no platumiem rada Lastolite īpašos toņus.
Lastolite atstarotāji maksās vairāk, kā vidējais atstarotājs, tomēr ja tev ir svarīga krāsa un gaismas kvalitāte savās fotogrāfijās, tad manuprāt ir vērts apsvērt tieši Lastolite atstarotāja iegādi.
Iesaku izbrīvēt dienu un aizstaigāt līdz Masterfoto veikalam, kur uz vietas ir iespējams apskatīt visus variantus. Kā arī laipnais personāls palīdzēs atrast katra personīgajām vajadzībām piemērotākos atstarotājus pēc toņiem un izmēriem.
Cenas pēc izmēriem iespējams uzzināt arī Masterfoto mājaslapā spiežot ŠEIT!
Izvēlies atstarotāja veidu un meklē ražotāja ailē atzīmējot Lastolite.
Piemēram vidēja izmēra apaļā veida Lastolite Sunlite/Soft Silver maksās aptuveni 45€.
Kamēr vidēja izmēra Trigrip stila Sunlite/Soft Silver atstarotājs maksās aptuveni 75€.

Paldies fotogrāfam Edgaram Šulcam par asistēšanu un paldies Ingai.

Visas bildes fotogrāfētas ar Samsung NX30 fotokameru.
Izņemot to foto ar rokām(Sunfire/Silver ar 60mm F2.8) visas pārējās ir uzņemtas ar Samsung 30mm F2 objektīvu.
Bildēm nav nekādas apstrādes, tās ir "pa taisno no kameras" jpeg. Un uz auto WB.
Tik laba ir NX30 un šo objektīvu kombinācija! Esmu sajūsmā.

Brauciet uz Strobist 2015 nākamgad. Paldies Gatim Vanagam un Ojāram Jansonam.
Paldies Masterfoto un paldies arī Samsung par iespēju patestēt kameru.

Peace.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru