ceturtdiena, 2009. gada 15. oktobris

Zibspuldze. 1: Bounce Flash


Paši pamati..


Dažas iespējas, ja zibspuldze tikai viena un uz kameras.
Jeb vairāk par to, ko angliski dēvē par - bounce flash technique.


Ārējā zibspuldze.
Viens no vienkāršākajiem veidiem kā palielināt gaismas daudzumu telpā ar vislielāko iespēju daudzumu, kā tieši to izdarīt.

Iebūvētās zibspuldzes gaisma ir ļoti asa un sprādziena veidā virsū krītoša, kas veido sarkanas acis tiešā atspīdumā, tai atspīdot acīs un mēdz mest ēnu kadra apakšējajā daļā, it īpaši- ja lieto platleņķa objektīvus, vai arī kautkādus lielākus ar saules blendēm.
Bet asās ēnas rodas no tā, ka tās gaismas avots ir ļoti maziņš.

No tā visa mazliet varam glābties uzliekot ārējo zibspuldzi ar nolokāmu un grozāmu augšdaļu.
Tādā veidā samazinot iespēju fotogrāfēt skaistās sarkanās acis un arī ēnas krīt mazliet citādi, bet tikai mazliet.
Tomēr pavēršot zibspuldzi precīzi pret objektu - gaisma joprojām nav nekāda glaimojošā un ja speciāli nesaplūdina zibsni ar citu pieejamo gaismu - cilvēks joprojām pārvēršas spilgtā, plakanā veidolā kas velk aiz sevis asu, melnu ēnu un tumšu fonu. Jo, lai arī uzliekamās zibspuldzes zibsni radošā virsma ir kādas 5 reizes lielāka, kā iebūvētās, tas joptojām ir maziņš gaismas avots.

To var padarīt mazliet labāku sapludināšana ar jau pieejamo gaismu, līdzīgi kā aprakstīju rakstā par iebūvēto zibspuldzi.

Bet ja ir pieejami griesti - tad vienkāršākais veids kā uzlabot gaismu, ir pavērst zibspuldzi pret tiem.


Jānis Kaugurs

Mazliet par gaismas īpašībām - jo lielāks gaismas avots, jo mīkstāka gaisma.

Tāpēc pavēršot zibspuldzes gaismas staru pret sienām vai griestiem, gaismai atstarojoties un nākot atpakaļ no daudz reizes lielākās virsmas, gaisma paliek mīkstāka un patīkamāka acīm. Kā arī saudzīgāka pret cilvēku, ja tas ir, piemēram, portrets.

Turklāt atstarojot gaismu no griestiem, bilde izskatīsies telpiskāka un dabiskāka.
cilvēki ir pieraduši redzēt gaismu kas spīd no griestiem virzienā uz leju(griestu lampas).


Liec zibspuldzei atstaroties pret jebkuru tuvāko virsmu, kaut vai cilvēku kas stāv blakus(vai aiz muguras), ja vien viņam nav iebildumu tikt apžilbinātam - tas ir tehniskais risinājums, ko izmanto daudzi kāzu fotogrāfi, lai padarītu savas bildes skaistākas.

Piemēram, bilde dabiskajā gaismā- kas nāk no griestu logiem, pelēcīgā dienā:

Ambient light

Un otrā bilde, kurā zibspuldze tiek raidīta pret kreiso sienu:
Pirmkārt, lai labāk apgaismotu seju, otrkārt arī krāsas paliek mazliet draudzīgākas.
Kā papildus bonuss ir mazītiņie zibsnīši acīs, kas ļauj tām izskatīties dzīvākām.

Flash bounced

Lielākais bounce flash triks ir - iegūt lielāku objektu apspīdošās gaismas virsmu. Protams tai jābūt pēc iespējas atpakaļ pavērstai pret objektu, ko fotogrāfē, lai gaisma tiktu atstarota atpakaļ, citādi veltīgi zaudēsi daudz gaismas.

Tā ir viena no visvienkāršākajām gaismas tehnikām, ko vienmēr noder atcerēties, kad visu citu esi aizmirsis paņemt līdzi, vai vienkārši nav laika un/vai vietas citādiem uzlabojumiem. Ja vien ir pieejama kāda tuva virsma pret kuru gaismai atstaroties.

Milzīgā koncertzālē vai skolas sporta zālē ar ļoti augstiem griestiem, būtu jāveido diezgan lieli kompromisi, lai gaisma sasniegtu mērķi, tai ilgi ceļojot līdz griestiem un atpakaļ, plus līdz cilvēkam attiecīgajā attālumā.
Tas prasītu daudz spēka no mazās zibspuldzes- daudz baterijas spēka un palielinātu uzlādēšanas ilgumu.

Atceries!!
Gaisma atstarojas un krīt atpakaļ līdzīgā veidā, kā to darītu piemēram tādā pašā ātrumā mesta kaučuka bumbiņa.(fizika)
Tāpēc ja vēlies trāpīt precīzāk pa galvu cilvēkam, kurš stāv Tavā priekšā, aptuveni 4trus metrus no Tevis, tad strauji svied bumbiņu(gaismu) kādus divus metrus sev priekšā(vienkārši attiecīgajā leņķī nolokot(notēmējot) zibspuldzes galu uz priekšu), lai vietā kur gaisma lūzt tā turpinātu virzīties tieši pret cilvēka seju.
Bumbiņu taisni griestos sviežot tā uzkritīs virsū Tev pašam, tā ir arī ar gaismu.

Vēl viena gaismas īpatnība:
lūztot tā pārņem krāsu no virsmas pret kuru atstarojas, tādējādi- ja griesti būs zaļi, arī zibspuldzes, pret tiem atstarotā, gaisma būs ar tādu pašu nokrāsu. Un tumšas virsmas mēdz absorbēt gaismu, uzsūkt to.


Tāpēc šis variants vislabāk darbojas telpās ar gaišiem, zemiem griestiem, vai melnbaltām bildēm :D

Bet vienmēr mēģini!! Vienkārši, eksperimentē.
Fotogrāfisko paņēmienu ir daudz, svarīgi ir tikai zināt galvenās līnijas pēc kurām vadīties, lai lielāko daļu no tiem atklātu pats.

Manuprāt, labā bounce flash fotogrāfijā, no pirmā acu uzmetiena nemaz nevar redzēt, ka lietota bouce flash tehnika, bet arī tas ir tikai tāds gaumes jautājums.

Soviet party

Peace.

2 komentāri:

  1. Forš raksts,beidzot vel kāda fotoskolas lasāmviela par baltu velti :P

    Paldies,cerams drīzumā sagaidīt vēl kko interesantu.

    AtbildētDzēst