otrdiena, 2010. gada 14. decembris

HolgaOne: Mans Lomo raksts.

11
Kādu laiku atpakaļ (aptuveni pirms gada ar pusi) Lomography.lv veikalā sadabūju FujiColour Pro 400 H 120mm filmiņu, lai iemēģinātu ar savu Holga 120N.
Tā bija paka ar 5 filmiņām(katrā no 9-12 kadri).
Izvēlējos 12 kadrus divu apsvērumu pēc:
1) Vairāk kadri.
2) Kvadrāta (6x6) formāts.

Tagad, visu šo laiku vēlāk, esmu izfotogrāfējis filmiņas dažādās vidēs, apstākļos un pasākumos, attīstījis un ieskanējis(Baltijas foto servisā) lai izpētītu uz ekrāna digitalizētos failus un varētu padalīties domās ar jums.

Dažas no tām:

1

1) Holga ir super!! Pats process ir ļoti jautrs un rada daudz pozitīvās vibrācijas, arī apkārt esošajos cilvēkos.
Visi parasti ir tik ļooti pārsteigti pirmoreiz paņemot Holgu rokās un padzirdot visai interesanto tehnisko aprakstu(superminimālistiskā stilā).
Un tieši fakts, ka tas ir superminimālistisks - jo pati Holga ir tāda. Yeah!

2

2) Fotogrāfējot ar Holgu asums ir pozitīvi intriģējoša lieta(arī relatīva diezgan). Ir cilvēki kas fotogrāfē ar Holgu lai apzināti radītu neasus attēlus un ir ļoti vīlušies kadros, kurus nejauši izdodas iefokusēt precīzāk..
Tikmēr mani ļoti interesē tieši iespējamība dabūt no Holgas laukā visasāko iespējamo kadru. Un dažkārt tas izdodas vairāk kā perfekti. Kā piemēram fotogrāfējot šīs divas nejaušās modeles, satiktas Vecrīgā uz ielas.

2Kiss

Reizē asumams turpina saglabāt savu noslēpumaino neprognozējamību.

4

Un tad pēkšņi izstaro visā savā asumībā, tomēr nezaudējot brīnišķīgās gaismas ieplūdes ko plaši piedāvā fotogrāfēšana ar Holgu.

Santa un Laura

He, un tas ir izdevies lietojot objektību, kas pilnībā izgatavots no plastmasas un regulējot asumu pēc zīmējumu iedaļām uz fokusēšanas skalas.

6

7

3) Šo filmiņu skanēšana ir salīdzinoši dārgs process.. Visu kopā attīstīt un ieskanēt(gan arī kopā ar dažām 35mm filmām)izmaksāja vairāk nekā pats fotoaparāts he.. Tomēr es domāju tas bija tā vērts.
Mani ļoti interesēja kā varētu izskatīties quality scans fotogrāfijām, kas uzņemtas ar quality filmiņu, caur plastmasas objektīvu.
Jā, un būtu forši, ja kāds varētu padalīties pieredzē par visādām citām skanēšanas vietām un iespējām... :) Paldies.

8

4) Kāda šim visam rakstam ir saistība ar zibspuldzēm?
Un iespējams būs kāds kas arī vaicās.. Kādēļ tieši šī Holga?
Ja pastāv tik daudz un dažādu interesantu aparātu un iespēju..

Jo par Holgām esmu dzirdējis tikai to labāko dažādās internet vietnēs.
Un tā ir viens no lētākajiem veidiem kā reizē iekļūt Lomo UN medium format filmu pasaulēs.

Kāpēc tieši Holga 120 N?

(Holga 120N – Updated version with plastic 60mm f/8 lens, tripod mount, bulb exposure mode, improved film counter window switch, foam inserts to provide film spool tensioning, and an additional 6x6cm film mask)

Kā aprakstā minēts angliski, tai ir standarta statīva skrūve, Bulb mode - nakts un līdzīgu eksperimentu režīms. 60mm vidējā formāta platleņķis. +Brīnišķīgas vignettes un korpusa detaļu perfektā neatbilstība, kuras rezultātā pa visādām malām uz filmiņas nāk iekšā gaisma, īpaši padedzinot attēla stūrus, padarot katru atsevišķu attēlu unikālu.
Un viena no man vissvarīgākajām detaļām: hot shoe mount. Zibspuldzes ligzda.
Tā dod man iespēju pievienot Holgai zibspuldzi vai raidītājus, lai palaistu citas zibspuldzes, kas savukārt fotogrāfijā mēdz veidot manus attēlus kā personību.

9

Lūk, augstāk redzamā fotogrāfija ir uzņemta lietojot Vivitar 285hv zibspuldzi uz Holgas, to tēmējot pret pieejamajiem baltajiem griestiem virs galvas.
(Kas ir tāas brīnišķīgais efekts kas ieplūst kadrā no augšas un kautkādā mērā atgādina 35mm filmiņu? Man nav nejausmas :D tik vien, ka tas nāk no zibspuldzes atsitiena pret griestiem.)

10

Un šeit, fotogrāfējot Alisi, savienoju Holgu ar zibspuldzi, kas atradās aiz Bowens 35" Silver/White lietussarga.
Palaidējs ir Yongnuo 10m TTL off camera vads(Canon versija), kas acīmredzot lieliski darbojas arī savienojot Holga 120N ar Vivitar 285hv.
Exif data? Ļoti vienkārši: Shutter speed 1/100th, F8, ISO400. (Tādi ir visām fotogrāfijām kas redzamas šajā rakstā, jo tie ir gandrīz vienīgie paramteri kas vēl bez bulb mode un asuma iestādīšanas Holgai ir regulējami).
Vismaināmākais parametrs ir ISO skaitlis, ko iespējams nomainīt izvēloties citu filmiņas jūtību(lasi - nomainot filmiņu).
Zibspuldze ir ap 1/4th stipruma, vai 1/16th.
Jo jūtība tomēr ISO400 un attiecīgajai Vivitar zibspuldzei nav iedaļas 1/8th.

Bonusā attēli, kas uzņemti ar Holga 120N un FujiColour Pro 400 H filmiņu laika posmā no 08.2009. līdz 10.2010., pielikumā:

11

12

14

15

16

17

18

19

20

21

22

P.s. Šobrīd Lomography.lv piedāvājumā neredzu Fujicolour Pro filmiņas, izskatās ka pārgājuši uz specializētākām Lomography filmiņām. Iespējams, tas ir tikai pluss, jo ir mazliet kritušās cenas, padarot platfilmiņ fotogrāfēšanu pieejamāku lielākam daudzumam ļaužu.
Kādas ir katra no šīm Lomography filmiņām? Ir tikai viens veids kā noskaidrot.
Iegādājies un eksperimentē! (Ja interesē šīs lietas.)
Tas ir jautri un sajūtas noteikti ir savādākas, kā fotogrāfējot kādā mazliet digitālākā formātā. Vai Tev patiks to darīt, nezinu? Ir tikai viens veids kā to noskaidrot!.. :)

6 komentāri:

  1. Lomo sucks ass ... IMHO
    Bet paniekoties piedūriena pēc gan šķiet varētu būt interesanti.
    Ps. savam dzelziniekam Zenītam jau pus gadu kā nevaru izbildēt filmiņu. Nezinu kā holgām, bet manam sociālistiskā perioda vēmeklim, kam vārds skaļāks kā darīšana, nav arī iebūvēts eksponometrs, zināmā mērā piedūrīgi, bet vienalga, wtf tad pārdodot šos brīnumus automātiski vajadzētu arī kaklā pakārt kādu mobīlā telefona standart izmēre gaismas mērītāju :D
    pps.
    forši ka ps sanāca garāks nekā tas ko reāli gribēju rakstīt muahaha čērs!

    AtbildētDzēst
  2. Dude, Lomo ir super! Runājot IMHO :D
    Katram savs ;)
    Hahāa, man ir Leningrad 4 gaismas mērītājs, kas līdz šim vēl nav pievīlis :)
    Cik esmu dzirdējis, tad arī tiem Zenītiem kuros ir iebūvēts gaismas mērītājs, tas nestrādā tik precīzi cik gribētos.
    Un gan jau ka uz Iphone un Android tādi apps jau sen pastāv :D

    AtbildētDzēst
  3. Teni, kad tu paņem Holgu, tev tik daudz smuku zaķu visapkārt sarodas! :)

    Holga Teņa rokās roks. 2 bilde ir laba un tā studijas uz F8.

    Keep posting!

    AtbildētDzēst
  4. Skanēšanas izmaksas var samazināt, veidojot digitālo formātu pašam ar tā saucamo - filmiņas pārfotografēšanās metodi. Ir vajadzīga viena gaisma no filmiņas aizmugures un filmiņu iestiprināt cieši, lai tā nemet līkumu.

    Es izmantoju abas metodes - gan pārfotografēju, gan skanēju savas un draugu filmiņas, gan arī to daru saviem klientiem.

    Valters
    Studiglamour.lv

    AtbildētDzēst
  5. Paldies par padomu Valter :)
    Diezgan noderīgi.

    AtbildētDzēst